Thursday, October 17, 2013

A matter of the heart!

Jag hade en fantastisk förmån att få ta del av professor Mai-lis Hellénius föreläsningar om bästa maten för hälsan. I samband med detta så visade det sig att de Nordiska näringsrekommendationerna i dess femte upplaga i dagarna ska tryckas i Sverige. Tänk vilket privilegium att få ta del av detta enorma arbete som Nordiska ministerrådet har jobbat med att ta fram. Denna gång har man gjort systematiska litteraturstudier för att finna de studier med flest antal människor involverade för dess vetenskapliga tyngd. Jag tänker dela med mig av de största förändringar man gjort i detta dokument och trycka lite extra på vad som påverkar hjärt- och kärl hälsa!

I världen idag dör människor inte längre av sjukdomar som man blir smittad av, utan snarare sjukdomar som går att påverka med hjälp av val av kost, och dessa är främst hjärt-och kärl sjukdomar samt cancer. När man gjort litteraturgenomgång på forskning ser man att den absolut största riskfaktorn för att bli sjuk i hjärta och kärl är förhöjda blodfetter! När man talar om hur vi kan påverka våra blodfetter, handlar det om val av livsmedel i vår kost samt fysisk aktivitet, eller kanske än mer inaktivitet och stillasittande (häng kvar, jag skriver mer om det längre ner).

Idag pratas det inte om att snåla med fettet i maten, MEN vi ska välja de bästa fetterna och dessa kommer från vegetabiliska källor! Intaget av mättat fett från animaliska källor och feta mejeriprodukter bör minskas, då de innehåller det fettet som ökar produktionen av det onda kolesterolet i kroppen. De omättade fetterna enkel- och fleromättade fetterna som kommer från vegetabiliska källor däremot sänker produktionen av det onda kolesterolet LDL och höjer värdet av det goda kolesterolet HDL. Vår kropp kan inte producera omättat fett själv, vilket innebär att dessa är essentiella - alltså livsnödvändiga för oss att få i oss.




Hur äter vi i Sverige idag? Några trender som forskare ser är att vi äter mer frukt och grönt, dock behöver vi äta än mer. Enbart två av fem äter idag enligt de rekommendationer a fem hundra gram per dag. Detta innebär cirka två stora nävar grönsaker och tre frukter, och som sagt gärna mer. Vi äter mycket korv som faller in under fliken processat kött. Detta kött innehåller inte enbart en hög andel mättat fett men också hög halt av salt. Vi konsumerar dubbelt så mycket salt än vad den dagliga rekommendationen är och detta belastar hjärtat och höjer blodtrycket! För att minska salt halten behöver vi äta mindre färdiga rätter eller/och på restaurang, börja baka eget bröd och minska konsumtionen av processat kött exempelvis korv alternativt göra egen korv. Vi dricker mindre sötad läsk, men istället dricker vi desto mer energidrycker. Lösgodiset fortsätter stiga och i år konsumerar vi hela femton kilo per år per person!

Det finns alltså att göra vad gäller val av mat. Vi kan på ett enkelt sätt påverka och sänka både blodfetter och blodtryck. Vi sänker hastigheten på förfettningsprocessen av våra blodkärl genom att byta ut produkter och justera den kost som vi idag äter. 

Vi i Europa sitter ner mest av alla i hela världen! Högsta andelen av individer som är stillasittande i mer än fyra timmar per dag! Detta påverkar oss individer negativt då det höjer blodtrycket och det enzym (lipoproteinlipas) som sätter igång förbränningen av våra fettceller stängs av helt när vi sitter i längre perioder. Även transporten av socker in till våra celler stannar av, vilket höjer blodsockret och gör oss insulinresistenta. Inte undra på att vi har så svårt att ta hand om kolhydrater! Har man ett stillasittande jobb har man inget val. Det positiva är att vi på ett enkelt sätt kan bryta denna påverkan! En kort bensträckare med rörelse varje halvtimme sätter igång ämnesomsättningen, minskar midjemåttet, sänker blodtrycket och blodfetter samt påverkar insulinresistens positivt. Man har även sätt att en halvtimmes promenad efter måltid när kroppen redan är i gång med förbränningen av maten har en stark positiv påverkan på blodtryck, blodfetter och insulinresistens. Men självklart är all rörelse oavsett tidpunkt bättre än ingen rörelse! 

Visst är det spännande!!

No comments:

Post a Comment