Visst kan man bli trött på laxrecept med utbud till det oändliga. Med subtila smaker och rökig sesamfrön vill jag dela med mig av detta laxrecept som jag nyligen tillagat!
4 port valfritt ris (gärna råris)
1 burk sesamfrön
Ca 500g laxfile
1 bit ingefära
11/2dl créme fraiche
2/3 zucchini
300 g morötter
200-300g pak choy
1/2röd paprika
1msk neutral olja
Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset till 4 portioner.
Rosta sesamfrön genom att hetta upp en stekpanna (utan matfett) på medelhög värme under omrörning i cirka 4 minuter. Lägg upp i en skål.
Lägg ca 500 g laxfile i en ugnsform a 20x30 cm med skinnsidan neråt. Krydda den med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Stek i ugnen cirka 15 minuter.
Under tiden laxen tillagas passar jag på att göra såsen och grönsakerna. Skala och finriv 1 bit ingefära så du får ca 2 msk riven ingefära. Blanda ingefäran med 1 1/2dl créme fraiche, 1 msk vatten och 1 krm salt i en skål.
Skär zucchinin i 5 mm breda stavar. Skala och skär 300 g (3-4) morötter i 5 mm stavar. Lägg zucchini och morötter i en bunke. Strimla 200-300g pak choy och 1/2 röd paprika. Hetta upp 1 msk neutral olja i stekpannan och fräs zucchinin och morötterna på medelhög värme i 2 minuter. Tillsätt pak choy och paprika i pannan och stek i ytterligare 2 minuter. Krydda grönsakerna med 1/2 tsk salt.
Servera den ugnsstekta laxen med riset, de wokade grönsakerna, såsen och rostade sesamfrön.
Smaklig spis,
No comments:
Post a Comment