Tuesday, May 27, 2014

Sesamlax med fräsch ingefärssås och pak choyröra!


Gott folk titta hit!

Visst kan man bli trött på laxrecept med utbud till det oändliga. Med subtila smaker och rökig sesamfrön vill jag dela med mig av detta laxrecept som jag nyligen tillagat! 


Det du behöver är:

4 port valfritt ris (gärna råris)
1 burk sesamfrön 
Ca 500g laxfile
1 bit ingefära
11/2dl créme fraiche
2/3 zucchini
300 g morötter
200-300g pak choy
1/2röd paprika
1msk neutral olja

Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset till 4 portioner.

Rosta sesamfrön genom att hetta upp en stekpanna (utan matfett) på medelhög värme under omrörning i cirka 4 minuter. Lägg upp i en skål. 

Lägg ca 500 g laxfile i en ugnsform a 20x30 cm med skinnsidan neråt. Krydda den med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Stek i ugnen cirka 15 minuter.

Under tiden laxen tillagas passar jag på att göra såsen och grönsakerna. Skala och finriv 1 bit ingefära så du får ca 2 msk riven ingefära. Blanda ingefäran med 1 1/2dl créme fraiche, 1 msk vatten och 1 krm salt i en skål. 

Skär zucchinin i 5 mm breda stavar. Skala och skär 300 g (3-4) morötter i 5 mm stavar. Lägg zucchini och morötter i en bunke. Strimla 200-300g pak choy och 1/2 röd paprika. Hetta upp 1 msk neutral olja i stekpannan och fräs zucchinin och morötterna på medelhög värme i 2 minuter. Tillsätt pak choy och paprika i pannan och stek i ytterligare 2 minuter. Krydda grönsakerna med 1/2 tsk salt.

Servera den ugnsstekta laxen med riset, de wokade grönsakerna, såsen och rostade sesamfrön. 
Smaklig spis,

No comments:

Post a Comment