Saturday, January 18, 2014

Chiafrön!

Superfoods är ett begrepp som blivit uppmärksammat runt om i världen. Kort beskrivet, livsmedel som är fullspäckade med antioxidanter, vitaminer och mineraler på en liten andel av livsmedlet. Några exempel anses vara blåbär, mullbär, gojibär, acai, spirulina och Chiafrön. I norra Mexiko finns en numera uppmärksammad stam som anses vara världens bästa långdistanslöpare, Tarahumara. För dem är Chiafrön basföda och man tror att redan Aztekerna använt dessa frön i sin diet. 

Vad är det de innehåller då som gör dem så bra för oss?

Chiafrön är den bästa källan till omega-3 av alla vegetabilier. Faktum är att chiafrön innehåller mer omega -3 än lax! Vidare innehåller Chiafrön mer antioxidanter än färska blåbär, mer kalcium än innehållet i mjölk och mer magnesium än vad vi finner i broccoli!! Som om detta inte vore nog så har det lilla fröet en hög dos av proteiner, vattenlösliga kostfiber, andra vitaminer och mineraler som järn, B3 och fosfor. De vattenlösliga fibrer som finns i dessa frön sväller i magsäcken vilket bidrar till en snabb mättnadskänsla. Den gelé som omsluter fröna när de kommer i kontakt med vätska bidrar till långsammare omvandling från kolhydrater till socker. Kolhydraterna frigörs långsamt vilket har en gynnsam effekt på blodsockret.

Chiafrön är ett av det mest näringstäta och mest kraftfulla superfoods vi har i världen! 

Chiafrön är lätt att använda i frallor eller bröd, strö över en gröt, i smoothies, i nypressade juicer eller varför inte strö över en god sallad. Kör de i en mortel och vips så har du Chiamjöl. Här nedan har jag använt dem i mina morgonscones. Riktigt gott med en lite nötig touch!






No comments:

Post a Comment